Citlivost zubů | Proč vzniká a jak ji eliminovat

Citlivost zubů | Proč vzniká a jak ji eliminovat

Úvod

Citlivé zuby mohou být nejen bolestivé, ale i obtížné při každodenních úkolech, jako je žvýkání nebo pití horkých a studených nápojů. Přestože se to může zdát jako běžná část života, může to být náznakem možných problémů, které by měly být pečlivě zváženy. Existuje řada faktorů, které mohou přispět k citlivosti zubů, ale také mnoho způsobů, jak s ní úspěšně bojovat. Pojďme se podívat na několik účinných metod, které mohou pomoci řešit citlivost zubů.

Příčiny citlivosti zubů

Před tím, než začneme hledat řešení pro citlivé zuby, je důležité porozumět tomu, co je způsobuje. Citlivost zubů může být způsobena několika faktory, včetně recese dásní, poškození skloviny, zubního kazu, špatné ústní hygieny, čištění zubů s příliš tvrdou kartáčovou technikou a konzumace kyselých nebo sladkých potravin.

Správná ústní hygiena

Pravidelné čištění zubů může pomoci snížit citlivost zubů. Především používání měkkého kartáčku a jemného čistění pomůže chránit sklovinu a dásně před poškozením. Důkladné čištění dvakrát denně, ráno a večer, a používání zubní nitě pomáhá odstraňovat plak a potenciální dráždivé látky, které mohou způsobovat citlivost.

Vyhněte se kyselým a sladkým potravinám

Konzumace kyselých a sladkých potravin a nápojů může způsobit erozi skloviny, což může zvýšit citlivost zubů. Omezte svou spotřebu kyselých i sladkých nápojů, jako jsou citrusové šťávy, slazené minerálky a energetické nápoje. Zároveň snižte konzumaci potravin, které mohou způsobit zubní kaz, například kyselé ovoce (pomeranče, citrony), sladké dezerty (dorty, cukrovinky) a kyselé omáčky (rajčatové omáčky, marinády s vysokým obsahem octa).

Návštěva u zubaře

Pokud máte problémy s citlivými zuby, je důležité se poradit se zubařem. Zubař může provést vyšetření a navrhnout vhodnou léčbu nebo preventivní opatření, jako je použití speciální pasty na citlivé zuby nebo aplikace fluoridu.

Úprava životního stylu

Úprava životního stylu může hrát klíčovou roli při snižování citlivosti zubů. Kromě správné techniky čištění zubů je důležité také dbát na to, co jíte a pijete. Například, vyhněte se žvýkání a kousání tvrdých předmětů, jako jsou ledové kostky nebo tuhé cukrovinky, které mohou poškodit sklovinu a způsobit citlivost. Dejte si pozor i na bruxismus, tedy nechtěné noční stiskávání čelistí, které může vést ke zvýšené citlivosti zubů.

Závěr

Citlivé zuby mohou být nepříjemným problémem, ale s vhodnými opatřeními a péčí je možné s nimi úspěšně bojovat. Důležité je poradit se se zubařem, identifikovat příčiny citlivosti a přijmout správná opatření k ochraně a péči o své zuby. S pravidelnou ústní hygienou a vhodnými změnami životního stylu můžete znovu zažít bezproblémové fungování bez bolesti z citlivých zubů.

Zobrazit další

Potraviny pro zdravé zuby | Prevence zubního kamene

Napsat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.